
  April 29, 2022 

DOE O 243.1C, Record Management Program 

Frequently Asked Questions (FAQs) 

 

The following FAQs were developed and compiled to clarify the intent of certain requirements 

of DOE O 243.1C and help toward the implementation of the Order.  Please note these FAQs do 

not add or eliminate any requirements provided in DOE O 243.1C or other relevant regulations. 

 

1. Definition of Record 

 

Q:  Are there different places to find the definition of a record within DOE policy, Federal 

regulations, and/or relevant statues? 

A:  Yes.  While the definition of a record can be found in multiple sources (e.g., DOE O 243.1C, 

44 U.S. Code § 3301, and 36 CFR 1220.18), there is no fundamental difference between the 

definitions at each source.  The legal definition of a record can be found in the NARA 

requirements. 

 

Q:  How do I determine if something is a record? 

A:  See the attached charts in Appendix A, How to Determine Whether Information is a Record, 

which provide guidance to help determine if something is a record. 

 

2.  Types of Records 

 

Q:  Are Federal and Contractor records maintained and retained differently? 

A:  No.  Federal and Contractor records are created, maintained, safeguarded, and disposed of in 

accordance with 36 Code of Federal Regulations (CFR), Chapter XII, Subchapter B, “Records 

Management,” and the National Archives and Records Administration (NARA)-approved 

Records Disposition Schedules.  Records retention standards are applicable for all classes of 

records, regardless of ownership. 

 

Q:  Do Federal and Contractor records need to be kept separate? 

A:  No. There is no requirement to separate Federal vs. Contractor records.  However, it may be 

useful to separate or make a designation between these records when they are created to ensure 

the correct designation and records schedule are applied to each record. 

 

Q:  What types of records can be found in Federal and Contactor operations?  

A:  First, there are two types of records found in Federal and Contractor operations: 

Government-owned (Federal) records and Contractor-owned (Contractor) records.  However, 

some informational material may not meet the statutory definition of “record.”  Under Title 36 of 

the Code of Federal Regulations, documentary information not meeting the definition of record 

is a “nonrecord.”  An example of a nonrecord is “loaned” information.  Whether documentary 

https://www.law.cornell.edu/definitions/index.php?width=840&height=800&iframe=true&def_id=a7b8f64635c35f5221e8af70b03c11e1&term_occur=999&term_src=Title:36:Chapter:XII:Subchapter:B:Part:1220:1220.18
https://www.law.cornell.edu/definitions/index.php?width=840&height=800&iframe=true&def_id=a7b8f64635c35f5221e8af70b03c11e1&term_occur=999&term_src=Title:36:Chapter:XII:Subchapter:B:Part:1220:1220.18
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information is “loaned” depends on how the information came into custody and how it is used.  

For example, proprietary information provided by a third party is loaned when there is an 

underlying agreement, such as a nondisclosure agreement, which provides for a specified 

duration or otherwise provides for specific disposition of the information.  Third-party 

proprietary information related to technology transfer activities is typically loaned information, 

managed and disposed of in accordance with an agreement under which the information was 

received.  

 

3.  Training Requirements 

 

Q:  Are Records Management Programs required to provide records management training 

to all personnel who create or receive records, including subcontractors? 

A:  Yes.  All personnel, including contractors and subcontractors, who generate or receive 

records, regardless of form or characteristics, must receive records management training. 

 

Q:  Do all personnel who create or receive records, including contractors and 

subcontractors, require the same baseline level of training? 

A:  Yes.  All such personnel must receive the baseline training requirements as identified in 

NARA Bulletin 2017-01 and DOE O 243.1C.  However, training can be tailored to the specific 

records management responsibilities, practices, and policies of the organization.  For example, 

you may choose to add additional training unique to a site using a role-based approach to 

determine specific audience groups, and what level of training is required for each of those 

groups. 

 

Q:  Must the records management training provided to all personnel who create or receive 

records, including contractors and subcontractors, be provided as a separate training 

course? 

A:  No.  As long as the training meets the baseline standards required, you may leverage an 

already existing training course to provide general records training to all personnel, including 

contractors and subcontractors who create or receive records.  As an example, you may choose to 

include a records management training module in one or more of the following courses that are 

offered to new hires initially or to all personnel annually: 

• New Hire Orientation 

• Lab Refresher Training 

• Cyber Security Training 

• Security Awareness Training 

• Privacy Training 

 

Q:  Are there any resources available that Records Management Programs can use to meet 

the training requirement or use as a template to create their own training? 

A:  Yes.  Some resources available to use are: 

• DOE Records Management (RM) 101 Training, available on Learning Nucleus 

• NARA’s Records Management Training Catalog 

• NARA’s Records Management Instruction Support (ReMIS) 

 

https://www.archives.gov/records-mgmt/bulletins/2017/2017-01-html
https://learningnucleus.energy.gov/login/index.php
https://www.archives.gov/records-mgmt/training/training-catalog
https://www.archives.gov/records-mgmt/training/remis?fbclid=IwAR0mSB9BfF7GsxukazjkdLPiY2nUd0Qz4HnyqoMptFqNrYhh3uZz7Zk0TUs
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Q:  Do Records Management Programs need to identify the total number of personnel, 

including contractors and subcontractors, who require annual records management 

training in order to annually report completed training? 

A:  Yes.  The total number of personnel, including contractors and subcontractors, who require 

annual records management training should be identified and tracked, as well as the number who 

have completed their training, so the percentage of completed training can be reported to DOE 

annually.  This information is provided in a yearly report to NARA by the DOE Records 

Management Program Office to meet the annual requirement for reporting.  Examples of how to 

identify the total number of personnel, including contractors and subcontractors, who require 

training may include: 

• Partner with your Training organization to use tools already available to track required 

and completed training. 

• Work with managers and/or supervisors to identify staff who create records and request 

that records management training is added to their training plan. 

• Work with your Acquisitions and/or Contracts organization to identify contractors and 

subcontractors who create records and request that records management training is added 

to their training plan. 

 

4.  Electronic Records  

  

Q:  Do all records need to be managed in an electronic format? 

A:  Yes. Offices should manage their records, including email, in an electronic format to the 

fullest extent possible. The Federal government mandated in OMB M-19-21 to manage all 

permanent electronic records in an electronic format by 2019 and all temporary records in an 

electronic format by 2022. Additionally, NARA will stop accepting permanent and temporary 

paper and other analog records transfers after December 31, 2022. 

 

Some suggested approaches for managing records electronically are: 

• Map records to your organization’s file plan to identify what retention schedule is 

appropriate to apply. 

• Identify records management requirements and implement within your system, 

application, or cloud service using built-in capabilities. Records management 

requirements are documented in the Universal Electronic Records Management 

Requirements (see link UERM).  These requirements can be met manually in limited 

circumstances through documented processes and procedures, semi-automated, or fully 

automated leveraging built-in records management retention capabilities, such as within 

Microsoft 365 (G5). 

• Integrate with another system, service, or application. This should be done if the benefit 

of the integration outweighs the cost and risk of only using built-in capabilities. There are 

two methods to integration: Manage-in-place (using a 3rd party tool) and Transfer 

(moving record to a 3rd party repository). 

 

Q:  Are all emails considered records? 

A:  No.  Personal, non-official email is not considered a record.  Examples include messages 

about lunches, get-togethers, outside work club meetings, family updates, external functions, etc.  

All email that is created or received in connection with the transaction of the agency’s public 

https://www.archives.gov/records-mgmt/bulletins/2020/2020-01
https://www.archives.gov/records-mgmt/bulletins/2020/2020-01
https://www.archives.gov/records-mgmt/policy/universalermrequirements
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business (such as discussion of a policy revision, review of a grant application, evidence of a 

decision made, etc.) is considered a record and needs to be managed accordingly and retained 

according to the appropriate NARA retention schedule.  For all emails that are considered 

records, the Capstone Approach is applicable, and requires a seven-year retention whether the 

email is a Federal or Contractor record.  In addition, emails of designated High-Level Officials 

that are considered records must be retained for 15 years and then sent to NARA as a permanent 

record.  See NARA FAQs about GRS 6.1, Email Managed under a Capstone Approach for 

additional guidance. 

 

Q:  Can posting on social media sites create a record? 

A:  Yes.  Social media posts are considered records when consistent with the description in DOE 

O 243.1C, paragraph 4.b.(8).  The Order also provides a definition of “social media records” in 

Paragraph 56 in the Definition section.   

 

Q: Do GRS/NARA/DOE records schedules apply to electronic records, including email 

records? 

A: Yes. The DOE Records Disposition Schedules (Disposition Schedules | Department of 

Energy) provide the authority for the transfer, or disposal of records created and maintained by 

the Department of Energy. The Federal Records Act mandates that all records (all formats, 

including electronic formats) and electronic information systems be scheduled and requires the 

application of  NARA-authorized schedules.  

 

Q:  Does DOE O 243.1C, Records Management Program, require electronic records, 

including email records, to be stored in one place and centrally managed? 

A:  No, that is not a requirement within DOE O 243.1C.  However, records cannot be stored on a 

personal drive or IT service area dependent on an individual account for access.   

 

5.  Records Storage and Disposition 

  

Q:  Is there guidance available to assist with records storage and disposition? 

A:  Yes.  NARA provides the following guidance on storage and disposition of records: 

• The FRC Toolkit (physical records) 

• Accessioning Electronic Records 

 

Q:  Should electronic records storage systems have search capabilities?   

A:  Yes. Search capabilities allow more efficient retrieval and location of records and ensure 

records can be found when needed.  In addition, the definition of Electronic Document 

Management in DOE O 243.1C states that a “search mechanism to locate and retrieve 

documents” should be part of any system to manage electronic documents. The UERM also 

requires records be searchable as a mandatory function to identify records.  

 

Q:  Can an extension be requested for records disposal or accession to NARA for 

permanent retention? 

A:  Yes.  For an extension on the disposal of records, or accession to NARA for permanent 

retention, a justification for non-concurrence of the disposal should be submitted consistent with 

current DOE and NARA requirements. 

https://www.archives.gov/files/records-mgmt/grs/grs06-1-faqs.html
https://gcc02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fpowerpedia.energy.gov%2Fwiki%2FRecords_Management_FAQ%23Are_the_social_media_posts_public_records.3F&data=04%7C01%7Cthomas.harper%40pnnl.gov%7C184445b4d46c4652ace508d9e7f87099%7Cd6faa5f90ae240338c0130048a38deeb%7C0%7C0%7C637795876499033412%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000&sdata=E3iHkYvI7vM5nzCp7iMj66vc9ZMFM6cdgUzjyxJZQns%3D&reserved=0
https://www.energy.gov/cio/guidance/records-management/disposition-schedules
https://www.energy.gov/cio/guidance/records-management/disposition-schedules
https://powerpedia.energy.gov/wiki/Federal_Records_Act
https://www.archives.gov/frc/toolkit?_ga=2.28085364.95256773.1646330330-2053786669.1624165707
https://www.archives.gov/records-mgmt/accessioning/electronic.html?_ga=2.65399270.95256773.1646330330-2053786669.1624165707
https://www.archives.gov/records-mgmt/policy/universalermrequirements


Is It A Record?

Recorded Information

RECORD
YES

Are you or your organization the creator of the record?  Did 
you generate or receive the information to use for your 
technical or administrative work in conducting agency 
business?

NO

Does it contain informational value as evidence of your 
organization’s functions, policies, decisions, procedures, 
operations, mission, programs, projects, or activities?

RECORD YES

NO

Is it material that originated in another office or outside your 
agency, but you commented or took action on the material?RECORD

YES

NO

Does it document business actions, such as: what happened, 
what was decided, what advice was given, who was involved, 
when it happened, the order of events and decisions?

RECORD YES

NO

Is it an original document related to agency business that 
does not exist elsewhere?RECORD YES

NO

Is it a draft or interim document that has not been circulated 
to others or does not contain substantive comments and for 
which there is a final version being maintained?

Non-recordYES

NO

Is it published or processed information that you received 
and use as reference? Non-record

YES

NO

Is it a copy of a document or correspondence kept only for 
convenience of reference on which no action is taken? Non-recordYES

Is it information accumulated and maintained at the 
workplace, but which does not affect or reflect the 
transaction of your program business?

Non-record
YES

Is it junk mail or documentation that has no work-related 
informational or evidentiary value? Non-recordYES

NO

NO

NO

When in doubt, treat it as a record.
Contact your records management team for information.

National Records Management Training Program, Office of the Chief Records Officer for the U. S. Government, U.S. National Archives and Records Administration. 
Originally adapted from Sandia National Laboratories. Updated February 2021.



Is It A Record?

Not a 
recordNoIs it related to agency business or related to your 

responsibilities at the agency?

Yes Yes

Are you the 
recipient?

Are you the 
sender or creator?

No

Yes

It’s a 
record

Does it explain, justify,
or document an 
action or decision?

Yes

Not a 
record No

It’s a 
record

Do you need to take 
an action? No Not a 

record

Does it explain, justify,
or document an 
action or decision?

Yes

No Not a 
record

Yes

Yes

National Records Management Training Program, Office of the Chief Records Officer for the U. S. Government, 
U.S. National Archives and Records Administration. Updated February 2021.
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